Reference Details
Ash, Sarah (2006), "Tranen van Artamon - Heer van Sneeuw en Schaduw", deel 1: 495pag.

Abstract:
Korte Samenvatting Gavril is een jonge schilder in Vermeille, en als hij een opdracht krijgt om de dochter van de Groothertog van Smarna te schilderen, wordt hij op slag verliefd. Maar plotseling komen er woeste mannen zijn huis binnenvallen, die hem zeggen dat hij de zoon van heer Volkh is, de leider van het noordelijke land Azhkendir. Volkh is vermoord en Gavril moet nu de leiding nemen. Ze ontvoeren hem, en in dat land van sneeuw en ijs moet Gavril beslissen of hij het volk dat op hem rekent, zal verdedigen tegen zijn oude en nieuwe vijanden, of dat hij opgeeft en naar huis teruggaat.

Lange Samenvatting Gavril is blij als hij de opdracht krijgt Astasia, de dochter van de Groothertog te schilderen. Ze is een mooi meisje, en ze voelen een band. Maar als ze samen naar buiten glippen worden ze betrapt en Gavril wordt weggestuurd. Juist die avond vallen er enkele mannen zijn huis binnen, die hem vertellen dat hij de zoon van heer Volkh is, Drakhaon van het land Azhkendir, in het noorden. Volkh is vermoord, en Gavril moet nu de nieuwe leider van het land worden. Gavril wist hier niets van en ziet het niet zitten om naar dat woeste land te gaan.

Kostya, de bogatyr (leiding van de soldaten) besluit de jongeman te ontvoeren en tegen zijn wil wordt Gavril naar Azhkendir gebracht. Zijn moeder, Elysia, weet wel wat er gebeurd is, ze kent de mannen van Volkh, en besluit hulp te zoeken bij de ouders van Astasia. Ze maakt het schilderij van het meisje af, en probeert zo in de positie te komen dat ze de groothertog kan spreken. Deze wil wel helpen, want Azhkendir is een bondgenoot van Muscobar, het land ten noorden van Smarna, waar hij de hertog van is. Ze reizen naar Mirom, de hoofdstad. Via zee kan niet, omdat Tielen, het land ten westen van Muscobar onenigheid heeft over de Straten en daar een vloot heeft liggen. Eenmaal in Mirom blijkt dat daar onlusten zijn, omdat ze de heerschappij van de groothertog niet goed meer vinden. Elysia komt in contact met graaf Velemir, die haar de situatie uitlegt.

Gavril is intussen in het kasteel Drakhaon aangekomen, waar hij kennis maakt met de bedienden, zoals Sosia, die in de keuken werkt, en Kiukiu, een wat onhandig hulpje. In het kasteel woont ook de minnares van Volkh, de beeldschone Lilias. Zij is hoogzwanger, maar van wie het kind is, weet niemand zeker. Kiukiu maakt zijn kamer schoon, maar als ze een doek van een spiegel haalt, weet heer Volkh uit het Land van de Overzijde te ontsnappen, doordat zij contact kan leggen met die wereld. Het wordt al snel duidelijk dat deze schim plannen heeft met Gavril en wil dat de jongen hem wreekt. Gavril heeft in een visioen gezien wie de moord heeft gepleegd. Het blijkt Jaromir Arkhel te zijn, de zoon van de aartsvijand. De familie Arkhel is door Volkh helemaal uitgemoord, en ze wisten niet dat de zoon nog leefde.

Kiukiu vindt een sneeuwuil, het dier dat geassioseerd wordt met de Arkhels. Samen met Gavril verzorgen ze het gewonde dier en laten het schuilen in een schuur. Er komen berichten uit het land dat er dorpjes worden lastig gevallen door wolven, en Gavril hoopt dat hij daar wat aan kan doen. Kostya maakt hem duidelijk dat zijn vader grote krachten had en dat hij ook moet leren daarmee om te gaan. Maar Elysia had hem verteld dat deze krachten ervoor zorgden dat Volkh zijn menselijkheid kwijt raakte, en Gavril wil er alles aan doen om dat te voorkomen. Als Gavril op pad gaat om een bericht over wolven na te kijken, wordt de uil, die ze Sneeuwwolk hebben genoemd gevonden. Kiukiu, die net bij de baby van Lilias aan het kijken was, wordt ervan beschuldigd dat ze de kleine Artamon wou verstikken en Kiukiu wordt het kasteel uitgestuurd, een hevige storm in.

Elysia besluit met graaf Velemir naar Tielen te gaan, om het schilderij aan prins Eugene te geven. Astasia zal met hem moeten trouwen, alhoewel ze dat helemaal niet wil, en de prins zou hulp kunnen geven om naar Azhkendir te komen. Elysia had gesproken met de wetenschapper Kasimir, die een geneesmiddel had uitgevonden om Volkh van zijn aandoening te genezen. Kasimir is echter bijna altijd dronken, en zegt dat Volkh in een woedeuitbarsting het middel had vernietigd. Na de moord werd Kasimir hiervan verdacht en is hij gevlucht. In Muscobar is hij betrokken geraakt bij de opstandelingen, en Velemir laat hem oppakken, zet hem onder druk en verplicht hem mee te gaan naar Tielen en daarna naar Azhkendir, om Gavril te helpen.

Kiukiu wordt gered door een oude vrouw, die haar oma blijkt te zijn, ze heet Malusha. Zij is guslyar, iemand die door muziek contact kan leggen met de doden. Ze leert Kiukiu ook te spelen, wat haar veel moeite kost. Gavril wil Kiukiu zoeken, ze gaan naar het dorp Klim, waar ze haar bagage vinden. Als er wolven aanvallen, verdedigt Gavril zich met zijn krachten, hij doodt alle beesten met een fel blauw vuur. Daarna is hij doodziek, van dorst en een woest verlangen naar bloed. Hij vindt het verschrikkelijk. Kiukiu reist met haar oma naar de Paden aan de Overzijde en ontmoet daar de heer van de Arkhels, Stavyor. Ze kijkt hem per ongeluk in de ogen, waardoor hij macht over haar krijgt en hij neemt bezit van Sneeuwwolk, de uil. Hij vliegt weg voor ze hem kunnen terugsturen. Kiukiu gaat hem achterna per slee, ook om terug te kunnen naar Gavril, waarvan ze het felle licht aan de hemel hadden gezien.

Intussen was Gavril teruggegaan naar het kasteel om de schuldigen te straffen die Kiukiu de dood in hadden gestuurd. Hij wil Lilias aanhouden, maar als ze bij haar kamers komen, is net Jaromir via de geheime deur binnen gekomen en ze horen dat Lilias wil dat haar baby de Drakhaon zal worden. Ze vallen de kamer binnen, maar Jaromir weet te ontsnappen en Lilias wordt door de verrader Michailo bevrijd. Gavril gaat achter Jaromir aan, de soldaten achter Lilias en Michailo. Maar Kostya wordt door hen neergeschoten. Gavril houdt vol en volgt Jaromir de bergen in. Hij stapt echter mis en valt de helling af. Jaromir helpt hem, en hij houdt Gavril gevangen in een hut. Gavril is gewond geraakt, heeft zijn schouder gebroken en tijdens zijn herstel raken ze bevriend. Jaromir is verliefd geworden op Lilias, hij weet niet of het kind van hem is, maar wil voor haar zorgen. Hij heeft verder geen ambities, hij moest wraak nemen op Volkh, omdat heel zijn familie door hem vermoord is. Gavril kan het begrijpen en wil enkel dat het vechten stopt.

De ontsnapte geest van Stavyor vliegt in Sneeuwwolk naar de berghut, gevolgd door Kiukiu. Hij komt de hut binnen en valt Gavril aan, zijn vijand. Jaromir weet de uil dood te slaan, maar de geest neemt bezit van hem. Maar Kiukiu weet met haar gezang de geest terug te sturen naar de Overzijde. Daarna is ze zo moe dat ze in slaap valt. Als ze weer bijkomt zijn ze allen blij dat ze nog leven. Plotseling komt er een storm opzetten, die veroorzaakt is door Volkh. Kiukiu pakt haar gulsy weer en speelt om Volkh terug te sturen. Dat lukt haar, maar in de Paden ontmoet ze haar moeder, die na haar geboorte overleed. Ze wil dat haar moeder haar vader ontmoet, Malkh. Deze man is een Arkhel en hij werd betrapt bij haar moeder en is doodgemarteld. In de Overzijde ontmoeten ze elkaar en lopen gelukkig samen met elkaar weg. Ze wordt echter niet wakker, ze vergeet wie ze was. In het klooster wordt ze gewekt door haar oma.

Elysia reist met Kasimir naar de landtong, waar ze het ijs zullen oversteken. Het blijkt een list te zijn, ze sturen Kasimir alleen naar Azhkendir, waar hij als opdracht heeft de Drakhaon in Gavril te doden, en daarna moet Jaromir de troon innemen. Elysia blijft in Tielen als gijzelaar. Door het raam ziet ze Astasia die naar Eugene is gekomen, om met hem te overleggen. Astasia ontmoet de dochter van Eugene, prinses Kari, en Kari vertelt haar dat Elysia hier ook is. Door te proberen met het kind een pleziertochtje te maken, hoopt Elysia te ontsnappen. Intussen heeft Eugene een groot leger op de been gebracht, om Azhkendir binnen te vallen. Zijn plan is enkel door het land heen naar Muscobar te trekken, om dat in te nemen. Een soldaat heeft opdracht Gavril af te leiden, zodat hij het leger niet zal zien. Als Gavril naar een kustplaatsje reist, heeft hij zijn krachten nauwelijks onder controle en doodt hij het groepje soldaten dat hem uitdaagt.

Gavril hoort dat zijn moeder een gijzelaar is, en hij moet het middel nemen dat Kasimir voor hem maakt en Jaromir op de troon zetten. Het middel wil hij wel nemen, hij wil de Drakhaon kwijt raken. Ze gaan terug naar het kasteel, waar Jaromir zich schuil houdt. Het leger wordt in de gaten gehouden door Gavrils soldaten. Die ontdekken toevallig ook Lilias en Mikailo, en ze vallen hen aan. Door het gevecht trekken ze de aandacht van de Tielense soldaten die hen bijna allemaal doodschieten. De soldaat die het overleeft vertelt Eugene dat Jaromir dood is, omdat dat is wat Gavril hen had verteld. Eugene is woedend en wil kasteel Drakhaon aanvallen. Lilias en haar kind worden door Eugene meegenomen. Gavril merkt dat het middel van Kasimir werkt, ook al protesteert de Drakhaon hevig, dat hij de laatste van zijn soort is en beschermt wil worden.

Het enorme Tielense leger omsingelt het kasteel. Gavril is nu zijn band met het wezen kwijt en wil snel dat Kasimir het terugdraait. Terwijl de kanonnen vuren probeert de dokter een middel te maken. Jaromir wil zijn vader spreken om het schieten te laten stoppen. Delen van het kasteel storten al in, als hij via een apparaat met Velemir spreekt en een staakt het vuren regelt. Jaromir loopt naar Eugene, en zal daarna teruggaan naar Gavril, zodat er vrede kan komen. Kostya, die zwaar gewond was, wil ook zijn deel doen en schiet Jaromir neer. Eugene wil het kasteel nu vernietigen en begint weer te schieten. Gavril bereikt Kasimir, die net een middel heeft dat de Drakhaon weer zal wekken. Gavril neemt het, en vliegt als draak over het leger. Hij verbrandt ze allemaal, alleen Eugene niet.

De prins had net voor de aanval al opdracht gegeven dat Elysia ter dood moest worden veroordeeld. Nu wordt de zwaar verbrande man gevonden door de monniken en naar het klooster gebracht. Gavril voelt dat zijn moeder in gevaar is en vliegt naar Tielen. Elysia was met Kari en Astasia in de slee tot buiten het terrein van het kasteel gekomen. Ze worden aangehouden door Velemir, die niet anders kan dan de bevelen van Eugene opvolgen. Hij neemt haar mee terug naar het paleis en zet haar voor een vuurpeloton. Gavril haast zich, vliegt dag en nacht en landt net op tijd tussen de soldaten en zijn moeder. In zijn blinde woede doodt hij Velemir. Het kleine meisje Kari voelt een band met de Drakhaon en probeert hem te helpen. De verwarde Gavril snapt het niet en vliegt weg met zijn moeder. De magus Linnaius wil hem nog tegenhouden maar merkt dat Kari dat niet wil. Hij is geintrigeerd.

Gavril weet het klooster te bereiken. Hij zet zijn moeder af en verandert weer in een man. Ze sluiten hem op in een toren van het kasteel, tot zijn woeste verlangen zal afnemen. De magus Linnaius neemt Eugene mee terug naar Tielen. De soldaten die nog over zijn in Azhkendir reizen door naar Muscobar, dat inmiddels door de vloot is ingenomen. Gavril vecht tegen de Drakhaon, die wil dat hij bloed neemt. Kiukiu die hem wil helpen komt zijn kamer binnen, maar hij probeert haar nog weg te sturen. Ze gaat niet, en dan drinkt hij haar bloed. Ze raakt erg verzwakt en is bewusteloos. Als Gavril ontwaakt, ziet hij wat hij heeft gedaan. Hij ziet maar een oplossing. Hij verandert in de draak, en draagt haar naar het klooster. Hij hoopt dat Malusha hem kan bevrijden. Ze werken samen en weten de draak uit te bannen. Het wezen zou ver weg gestuurd zijn, zegt Malusha, maar Kari ziet de geest van het wezen langskomen, en ze zegt hem haar te bezetten. Dat wil het monster niet, ze is te zwak. Ook de magus ziet het, en bericht dat Gavril zijn krachten niet meer heeft.

Review

Cijfer

9

Een leuk, boeiend fantasy verhaal, met goed uitgewerkte hoofdpersonen. Het land waar het speelt is ijzig en koud, en ik moet zeggen dat dat het verhaal wat tegenwerkt. Ik vond het wat saai om te lezen over de eindeloze vlaktes en kale bergen. Het zou het verhaal sfeer kunnen geven, maar op een of andere manier lukte dat niet. Misschien komt het omdat in veel fantasy boeken de landen duister en koud zijn. Het voordeel was wel dat de tegenstander gelukkig niet een kwade macht in het noorden was. De hoofdpersoon was eigenlijk zelf de kwade macht in het noorden en dat was wel weer eens leuk. Het verhaal was knap bedacht, breed opgezet door er meerdere landen in mee te laten spelen. De schrijfstijl was vlot en beeldend, alhoewel sommige vergelijkingen niet helemaal passend waren. Dat kan ook aan de vertaling liggen. Ik ga zeker deel twee lezen.

Keywords:
magie, lot, erfenis, sneeuw en ijs, vriendschap

Boeken met een 10

 

De Zwerm - Frank Schätzing

De Reiziger - Diana Gabaldon 

 Extreen Luid & Ongelooflijk Dichtbij - Jonathan Safran Foer